Categorieën
Verzorging

De geschiedenis van de barbier

 Kapper Roosendaal

 

Een barbier komt van het woord ‘bar’ dat mes betekent.

In de oudheid knipten kappers om hygiënische redenen het haar ook op militaire plaatsen.

De kapper betekende een krachtig gehandhaafde sociale status.

Het Chinese woord voor barbier is ‘Go yam’. In sommige Oost-Europese regio’s is barbier ‘Mand’. In het toerisme zijn kappers ‘SS’.

De Amerikaanse Indianen noemden hun barbier Inpox.

De Europese kappers waren de eersten die een kniptang gebruikten in plaats van een tondeuse, maar zij begonnen nog niet zo lang geleden met het in model knippen van haar.

Haren die door een barbier worden geknipt zijn meestal van korte lengte. De vroege barbiers wasten hun handen twee keer per dag, en gebruikten geen zeep. Ze staken ook rechte scheermessen.shot Glazen in plaats van bruisend water. Voor het reinigen van hun brillen gebruikten barbiers explosieve chemicaliën zoals jodium, dat brandde en de huid irriteerde, en zwavel, dat vreselijk stinkt en in grote hoeveelheden giftig is. Om de dode huid van de vingers en tenen te verwijderen, gebruikten ze puimstenen en schurende crèmes. Hoe pijnlijk het ook was, het werkte goed voor hen.

De barbier vanaf de Middeleeuwen paste een veel verfijndere techniek toe. Zij reinigden en ontsmetten hun instrumenten en apparatuur, en leidden minder mensen op. Ze hadden een ijzeren naaischaar en vertelden dat de dode huid verwijderd moest worden voordat de vingers en voeten gewassen werden. Ze bleken het haar, zodat het zich vermengde met de kleurstof en met alcohol werd afgeveegd. Zij kochten verse bloemen van Koningin Victoria voor de verfstof. Zij droegen handschoenen en verse zijden zakdoekjes voor hun vingertoppen. Ze hadden over het algemeen voldoende mechanische olie voor hun nagelriemen. Ze hadden ook borstelgereedschap, en kamden hun haar met de hand.

Met het begin van de naai-kapperszaken moest de kapper het haar niet alleen van de “achterkant” knippen, maar ook van de “voorkant”. Hij waste zijn handen niet voor het knippen van het haar, en belette zijn klanten dat ook niet te doen. Hij werkte soms in paren met een ander paar handen, als vuistregel gold dat hij nooit twee keer dezelfde schaar gebruikte. Als een klant moest sterven gebruikte hij nooit dezelfde schaar bij haar. De barbier uit de tijd van de koningin verfde zijn haar henrood, en dat deden de mannen in de kapperszaken ook.

Voor vrouwen was het praktisch om de “modders” te repareren die op de badtafel aanspoelden. Deze modders werden gevuld met duivenmest van aversons, of met in rundervet gestreken eiwit, of met geconcentreerde alcohol en spiritus. onderstreepte het praktische karakter van hun positie. Een vrouw kon er niet stijlvol uitzien als ze zich stijlvol kleedde.

Lees meer:

Kapsalon Roosendaal

Kapster Roosendaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.